Regler

Regelsystemet är uppbyggt på så vis att ett antal regler kopplas till ett uppdrag för instämplingar före och efter passets start, samt ett antal regler för utstämplingar före och efter passets slut. Dessa regler används sedan när en person stämplar på en terminal kopplad till uppdraget som reglerna är kopplade till och systemet agerar utefter hur reglerna är uppsatta.

Om en stämpling sker utanför reglerna, exempelvis en instämpling som har stämplats 15 minuter innan sitt arbetspass start och reglerna enbart sträcker sig till 10 minuter innan passets start så kommer systemet generera notifikationen ”Ej schemalagd”.

Figur 7

Lägg till uppdrag

Alla uppdrag som redan är kopplad till terminaler listas redan i regelvyn, men om man vill lägga till regler för uppdrag som inte redan är tillagda i systemet så kan man använda formuläret där det står ”Lägg till uppdrag”. Där skriver man in uppdragsnummer och trycker på ”Lägg till” så läggs uppdraget till i listan.

Sök

För att söka fram ett uppdrag för att sedan kunna se, redigera och lägga till regler så kan man använda sökrutan där det står ”Sök uppdragsnummer”. Där skriver man in det uppdragsnummer man letar efter och trycker på ”Sök”.

Lägg till regel

För att lägga till en ny regel på ett uppdrag så markerar man det uppdrag som man vill lägga till en regel på och trycker sedan på en ledig plats där man vill lägga till en regel där texten ”Lägg till regel” finns. Det går att lägga till max fyra regler per område (Före passets start, efter passets start, före passets slut och efter passets slut).

Om en regel sträcker sig till passets slut eller passets start så kan inga fler regler läggas in mellan den regeln och passets start/slut då dessa regler skulle överlappa varandra.

En regel läggs till först när man väljer att spara regeln i formuläret under titeln ”3. Redigera regel”, om man ej väljer att spara regeln så kommer den ej gälla och kommer heller inte synas om man uppdaterar sidan.

Redigera regel

För att redigera en regel så markerar man det uppdrag man vill redigera regler för, markerar den regel som ska redigeras, ändrar de fält som ska ändras i formuläret under titeln ”3. Redigera regel”och trycker på ”Spara regel”. Vissa saker i formuläret är valfria värden så som regelns längd i minuter medan andra går att välja mellan ett fåtal alternativ, exempelvis om tiden ska avrundas eller inte, se

Nedan i Tabell 2 beskrivs de olika redigerbara fälten för regler.

FältInnebörd
X minuter bakåt/framåtFör varje regel väljer man för vilket tidsspann den regeln ska gälla. Den tiden man fyller i gäller från passets start/slut eller från närmst liggande regel och framåt/bakåt
Attesteras / inte attesterasDetta indikerar om tidstämplingar inom denna regel ska leda till att tillhörande arbetspass ska attesteras. För att ett arbetspass ska attesteras så måste både in- och ustämpling vara innanför regler med ”attesteras” valt. Konsultchefsattest är den attesttyp som används av systemet.
Avrundas / inte avrundasI detta fält väljer man om man ska avrunda tider eller inte. Vilken typ av avrundning väljs efter detta fält i formuläret.
X hela minuterDenna typ av avrundning avrundar till närmaste X hela minuter relativt passets start.

Exempel: Regel för instämpling efter passets start ställs in på att avrunda till var 6e hela minuter så kommer för ett arbetspass som börjar 08:00, en instämpling som stämplas 08:04 avrundas till 08:06
Till passets start/slutDenna typ av avrundning gör så att tiden avrundas till passets start eller slut.

Exempel: Regel för instämpling efter passets start använder avrundningstyp ”Till passets start” så kommer för ett arbetspass som börjar 08:00, en instämpling som stämplas 08:04 avrundas till 08:00

Tabell 2

Spara mall

För att underlätta hantering av regler så kan regler sparas som en mall och återanvändas på andra uppdrag. När en uppsättning regler är inlagda på ett uppdrag så kan en kopia av dessa regler sparas som en mall genom att klicka på knappen ”Spara mall” under listan med regler, skriver in ett namn och trycker ”Spara mall”. Då det är en kopia av reglerna som sparas som en mall så innebär det att det går att ändra på reglerna för det uppdrag som användes för att kopiera regler till en mall utan att själva mallen förändras.

Läsa in mall

För att läsa in en mall av regler till ett uppdrag så markerar man det uppdrag man vill läsa in en mall till, trycker på knappen ”Hantera mallar” längst ner under listan med regler, markerar den mall som ska läsas in och trycker på ”Ladda in vald mall” under listan av mallar.

Ta bort mall

För att ta bort en mall så markerar man ett uppdrag i regelvyn, trycker på knappen ”Hantera mallar” under listan med regler, markerar en mall och trycker ”Ta bort vald mall”.